Vi skal have hund

 

Startside
Børn og hunde
Hund i lejlighed?
Når hvalpen hentes
Renlighed

At anskaffe en hund er en beslutning, som kommer til at påvirke husstandens dagligdag de næste 10-15 år. Derfor er det vigtigt, at man gør sig klart hvorfor man vil have hund - hvad kan en hund give dig, men lige så meget hvad du kan give hunden? Og derfor er det også vigtigt at sætte sig lidt ind i hunderacer, og deres egenskaber, om de passer til det liv man forestiller sig med hunden. Det kan f.eks. ikke nytte noget at falde for en jagt-race, hvis man ikke har mulighed for at motionere og stimulere hunden i overensstemmelse med de behov sådan en race har. Så er der næsten dømt ”problemhund” på forhånd.

Dansk Kennel Klub har gjort en del ud af at informere om hvad det kan betyde for en husstand at få en hund i huset. På deres side Køb af hund kan du finde kort og præcis info om det at anskaffe hund.

For det er som nævnt en stor beslutning, når man vælger at tage en lille hvalp til sig. Det er vigtigt at hele husstanden er enige om at der skal en hund i huset. Ellers vil det uvægerligt komme til at give konflikter i familien.

På den praktiske side kan det være en god ide på forhånd at blive enige om, hvem der kommer til at "stå for" hunden. En hund har brug for faste og trygge rammer. Har man ikke haft hund før er det selvfølgelig helt umuligt at forudsige hvordan dagligdagen med en hund i huset vil blive. Men har man på forhånd tænkt over hvem der skal gå til træning med hunden, hvem der lufter om morgenen, hvem der fodrer og hvornår, hvor hunden skal sove, om den må eller ikke må, komme i sofaen/sengen, så er man lidt på forkant når hvalpen ankommer til huset. Er der børn i husstanden vil det være fint at inddrage barnet/børnene i aftalerne, men forvent ikke at aftalerne holder, og husk at det altid er den/de voksne der har ansvaret.

Men vigtigst af alt er at gøre op med sig selv om man har TID! For det kræver tid at have hund, den skal til træning, den skal luftes og aktiveres, og i det hele taget have den opmærksomhed, som den fortjener. Under punktet Hundens rettigheder står der lidt om hvad en hund beder dig, som hundeejer, om at være opmærksom på.

For det er jo et levende væsen man tager til sig, som man ikke bare returnerer, fordi den alligevel ikke "passer". Man påtager sig et ansvar, som vi som mennesker skal leve op til. Vi hører og ser jo efterhånden dagligt de mest hårrejsende og sørgelige historier om hvad der kan ske når folk ikke er sig deres ansvar bevidst, skambidte/ihjelbidte hunde, forsømte hunde, efterladte hunde, ja historierne er jo nærmest uendelige. Men har man på forhånd sat sig lidt ind i hvad det vil sige at have hund, måske læst lidt af den efterhånden meget omfattende litteratur om emnet, snakket med andre hundeejere og måske opdrættere, ja så er man godt ”klædt på”.