Om racen

 

Startside

”Västgötaspidsen er en lille, kraftfuld og frimodig, kortbenet hund. Dens holdning og udtryk viser tydeligt, at den er vagtsom, vågen og energisk.” Dette er et uddrag af FCI Standarden, som overordnet beskriver helhedsindtrykket af Västgötaspidsen. Hertil kan tilføjes, at Västgötaspidsen er en meget kærlig hund, som er sin familie meget hengiven, og som let tilpasser sig familiens rytme.

Västgötaspidsen er, trods sit navn, en hyrdehund. Dette betyder, at den egensindighed, som ellers ofte kendetegner spidshunden, er noget mindre udpræget hos Västgötaspidsen. Västgötaspidsen holder sig til/holder sammen på flokken (familien), og de er glade for at lære, løse opgaver og være familien tilpas. Västgötaspidsen er en alsidig hund, der klarer sig meget fint både til lydighed, på agilitybanen, på spor, i redningsarbejde m.m., og den er en glimrende vagthund.

Som nævnt er Västgötaspidsen en kærlig, opvakt og robust lille hund. Pelsen er kort og tæt, farven er grå, gråbrun, grågul eller rødbrun med mørkere/sorte hår på ryg, hals og sider, evt. med hvidt på bryst og ben, og evt. som en smal blis, halsring eller nakkeplet. Der er stort set ingen pelspleje, udover måske en børste i fældetiden.

Vægten ligger omkring 9-14 kg., og højden 31-33 cm. Der lægges generelt vægt på, at racen gennem avlsarbejdet bevares så oprindelig som muligt. Bl. a. derfor er der ingen racemæssige sygdomme eller skavanker. Västgötaspidsen fødes ofte stumphalet, hvilket er en del af racens særpræg.