Hundens rettigheder

 

Startside

...af den svenske hundepsykolog Anders Hallgren

Hvis du elsker mig…

Ret til forståelse
Jeg tilhører en anden art end du. Du må lære mine regler, for jeg lever efter dem, ikke efter dine.

Ret til mad og vand
Lad mig altid have friskt vand og få regelmæssige måltider. Det er betingelsen for at jeg har det godt.

Ret til beskyttelse
Du er min leder og min beskytter. Udsæt mig ikke for risici. Beskyt mig mod det der er farligt og skræmmende. Lad ikke nogen tvinge sig ind på mig. Lad ikke børn lege med mig uden opsyn.

Ret til motion
Findes der noget bedre end lange ture i skoven? Jeg behøver motion et par timer hver dag for at have det godt.

Ret til dyrlægebesøg
Hvis jeg blive syg eller skadet må du tage mig til dyrlægen. Jeg har ret til omsorg.

Ret til ikke at blive mishandlet
Hvis du slår mig siger det ikke specielt meget om hvad jeg har gjort for at fortjene det – men det siger vældigt meget om dig. En aggressiv handling fra dig gør mig bange og usikker.

Ret til at slippe tvang
Tving mig ikke til at præstere over min formåen. Lyder jeg ikke forstår jeg måske ikke hvad du vil. Forudsæt ikke at jeg trodser.

Ret til opdragelse
Jeg vil så gerne at man synes om mig. Lær mig hvordan jeg skal opføre mig blandt andre, så skal jeg gøre dig stolt af mig.

Ret til beskyttelse mod varme og kulde
Jeg er mere følsom overfor varme end du. Bliver jeg nedkølet kan jeg blive syg. Bind mig ikke ude, eller lad mig være alene i bilen når det er koldt eller varmt.

Ret til selvstændighed
Hvis du altid kommanderer med mig, eller kræver ubetinget lydighed, så bliver jeg derefter – en robot.

Ret til uddannelse
Jeg har brug for at gå i skole. Jeg skal lære alle de forskellige regler der er for at kunne tilpasse mig dit samfund, og din familie.

Ret til venlig behandling
Du kan ikke bede mig undskylde dit dårlige eller iltre humør. Sådan noget forstår jeg ikke. Er du irriteret, så lad det ikke gå ud over mig. Det er din venlighed som er grundlaget for min lykke.

Ret til selskab
Selskab er lige så vigtigt som luft for mig. Jeg er jo et flokdyr. Må du efterlade mig, så lad det ikke blive mere end totalt 5 timer om dagen.

Ret til fællesskab
Luk mig ikke ude fra fællesskabet. Jeg behøver nærhed og kontakt. At være lukket inde i en bil, et bur, ”hunderum”, hundegård, stå bundet i line, er som et fængsel for mig. Jeg tilpasser mig måske, men jeg forstår det aldrig. Jeg vil være sammen med dig.

Ret til omsorg
Ingen har fået det dårligt af for meget kærlighed eller omsorg. Tvært imod. Lad mig mærke at du kan lide mig, og at du bekymrer dig om mig.

Ret til mental stimulans
Der ligger dybt i mine gener – en arv fra mine forfædre – et behov for at arbejde med hjernen. At løse problemer, snuse, lære og balancere. Læg ikke alt til rette for mig. Giv mig opgaver. Du er min leder – aktiver mig.

Ret til egenkontrol
Lad vores fællesskab være gensidigt. Lad også mig give udtryk for min vilje. Jeg vil ikke passivt lyde ordrer. Jeg vil føle lidt kontrol over min situation.

Ret til at slippe for lidelse
En dag bliver jeg gammel. Mit liv er meget kortere end dit. Men lad mig ikke lide. Mit liv hviler i dine hænder.